GazzeHamasDoğu TürkistanSon dakikaZulümTerme HaberTerme AjansenflasyonemeklilikTerörötvdövizakpchpmhp
DOLAR
40,0226
EURO
46,9432
ALTIN
4.258,83
BIST
9.998,20
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Samsun
Açık
28°C
Samsun
28°C
Açık
Çarşamba Açık
28°C
Perşembe Parçalı Bulutlu
28°C
Cuma Az Bulutlu
28°C
Cumartesi Çok Bulutlu
28°C

Güneş Sistemine yıldızlararası ziyaretçi tespit edildi

Güneş Sistemine yıldızlararası ziyaretçi tespit edildi
REKLAM ALANI
08.07.2025 07:20
A+
A-

Bilim insanları, Güneş Sistemi’ne dış uzaydan gelen yeni bir cismi gözlemledi. 3I/ATLAS adı verilen kuyrukluyıldız, şimdiye kadar başka bir yıldız sisteminden gelip Dünya’ya bu kadar yaklaşan yalnızca üçüncü gökcismi oldu.

Bu heyecan verici keşif, Şili’deki NASA destekli ATLAS teleskobu tarafından yapıldı. Kuyrukluyıldızın hızı ve izlediği düz yörünge, onun Güneş Sistemi’ne ait olmadığını açıkça gösteriyor. Bilim insanları, cismin Samanyolu’nun merkezinden geldiğini düşünüyor.

Gökbilimcileri harekete geçirdi

Kuyrukluyıldız saniyede 60 kilometre hızla hareket ediyor — yani saatte yaklaşık 214 bin kilometre. Bu hız, Güneş’in çekim gücüne bağlı olan yerel cisimler için mümkün değil. NASA’nın Kaliforniya’daki Jet İtki Laboratuvarı’ndan Dr. Paul Chodas’a göre bu, 3I/ATLAS’in milyonlarca yıldır uzayda dolaştığını ve tesadüfen Güneş Sistemi’ne girdiğini gösteriyor.

Gökbilimciler şu anda bu nesnenin hareketlerini onlarca teleskopla yakından izliyor. Kuyrukluyıldız ilk olarak 14 Haziran’da gökyüzünde fark edildi. Şu anda Dünya’dan yaklaşık 670 milyon kilometre, Güneş’ten ise 416 milyon kilometre uzakta.

The Virtual Telescope Project, çarşamba günü gök cisminin bir görüntüsünü yakaladı. Fotoğraf: Gianluca Masi / The Virtual Telescope Project[The Virtual Telescope Project, çarşamba günü gök cisminin bir görüntüsünü yakaladı. Fotoğraf: Gianluca Masi / The Virtual Telescope Project]

Diğer yıldız sistemlerinden gelen kozmik kalıntılar

3I/ATLAS, yıldızlararası uzaydan gelen üçüncü kuyrukluyıldız. Daha önce 2017’de keşfedilen ‘Oumuamua ve 2019’da gözlemlenen 2I/Borisov, aynı şekilde heyecan yaratmıştı. Özellikle Oumuamua’nın hızlanma hareketleri, onun bir uzay aracı olabileceği yönünde tartışmalara neden olmuştu.

Yeni gözlemler, 3I/ATLAS’in yüzeyinden gaz ve toz saldığını gösteriyor. Bu durum, onun klasik kuyrukluyıldız yapısına sahip olduğunu düşündürüyor. Gökbilimciler, bu cismin yaklaşık 20 kilometre çapında olduğunu tahmin ediyor.

Ne zaman en yakına gelecek?

Cisim, 2 Ekim’de Mars’ın 30 milyon kilometre kadar yakınından geçecek. 30 Ekim’de Güneş’e en yakın noktasına ulaşacak; bu mesafe 210 milyon kilometre olacak. Dünya’ya ise en fazla 270 milyon kilometreye kadar yaklaşması bekleniyor — herhangi bir çarpma tehlikesi bulunmuyor.

Kuyrukluyıldız, 2026 ortasına kadar gözlemlenebilir olacak. Önümüzdeki aylarda özellikle Aralık 2025’ten sonra Güneş’in öbür tarafında tekrar görünür hale gelecek.

Araştırmacılar, bu tür yıldızlararası cisimleri inceleyerek başka yıldız sistemlerindeki gezegenlerin nasıl oluştuğunu anlamaya çalışıyor. Villanova Üniversitesi’nden gökbilimci Teddy Kareta, bu cisimlerin “başka yıldızların çevresinde oluşmuş asteroitler ve kuyrukluyıldızlar” olduğunu söylüyor.

Bu gökcisimleri, başka dünyalardaki yapı taşlarını temsil ediyor. Dolayısıyla bilim insanları, 3I/ATLAS’in tüm özelliklerini öğrenmek için zamanla yarışıyor

REKLAM ALANI
Yorumlar

Bir Cevap Yazın. Yorumlarınızı Önemsiyoruz! Görüşlerinizi bizimle paylaşmaktan çekinmeyin. Yazılarımız hakkında düşünceleriniz, katkılarınız ve sorularınız bizim için değerli. Yorum yaparken lütfen saygılı ve yapıcı bir dil kullanmaya özen gösterin. şiddet ve Argo, hakaret, ırkçı ifadeler ve ayrımcılık içeren yorumlara izin verilmez. Yorum yapmak için Web Sitemizde ya da Facebook hesabınızla kolayca giriş yapabilirsiniz. Unutmayın, burası birlikte konuşabileceğimiz temiz ve güvenli bir alan!

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.