Diyanet İşleri Başkanlığı, 2025 Hac Organizasyonu kapsamında Mekke’ye gelen hacı adaylarına yönelik sabah kahvaltısı ve akşam yemeği olmak üzere iki öğün yemek hizmeti sunuyor. Bu hizmet, hacıların daha sağlıklı ve huzurlu bir şekilde ibadetlerini yerine getirmeleri için Ayniyat ve İaşe Ekip Başkanlığı koordinesinde yürütülüyor.
Ayniyat ve İaşe Ekip Başkanı Murat Akdoğan, hac organizasyonunun 50 yıllık bir tecrübeye dayandığını ifade ederek, hacı adaylarının ibadetlerini yerine getirirken daha sağlıklı beslenmeleri için bu hizmetin her geçen gün daha da iyileştirilerek sürdürüldüğünü söyledi.
Menüler diyetisyenler tarafından hazırlanıyor
Hac ibadetinin fiziksel güç gerektiren bir ibadet olduğuna dikkat çeken Akdoğan, “Hacılarımızın bu ibadeti yapabilmeleri için vücutlarının dinç olması gerekiyor. Onun için bu menümüz, diyetisyenler tarafından hazırlanan bir menü. Yemeklerimiz; çorba, iki ana yemek, pilav, makarna, tatlı, meyve ve salatalardan oluşuyor. Bu, hacılarımızın daha zinde beslenmeleri için önem arz ediyor.” dedi.
Açık büfe kahvaltı
Akdoğan, kahvaltının açık büfe olduğunu belirterek, “Sabah, kahvaltı uzun bir zamana, saat 11.00’e kadar devam ediyor. Aynı zamanda bu açık büfeden Hareme giderken yanlarında yiyebilecekleri şeyleri alabiliyorlar. Akşam yemeğimiz de uzunca bir zamana yayılıyor. İbadetlerinden önce ya da sonra, mesela Haremden döndükten sonra, yatsı namazından sonra yemeklerini yiyorlar.” diye konuştu.
Çölyak ve hasta hacılar için özel mutfak
Beslenme hizmetinin farklı sağlık ihtiyaçlarına göre özelleştirildiğini belirten Akdoğan, çölyak hastalarına yönelik hizmetin geçen yıl başlatıldığını, bu yıl ise geliştirildiğini hatırlatarak, “Ayniyat ve İaşe Ekip Başkanlığı’nda kurmuş olduğumuz özel bir çölyak mutfağımız var. Sadece çölyak hastalarına has bir yemek çıkıyor buradan. Bu işin uzmanı kişiler yemeği hazırlıyor, tek kullanımlık kaplar içerisinde yemek servisi yapılıyor. Yemeğin yanında çölyak ekmeğimiz de var. Bu da Antalya’da görev yapan bir din görevlisi kardeşimiz tarafından yani Türkiye’den gönderiliyor.” ifadelerini kullandı.
Akdoğan, bu yıl ilk kez hastanede yatan hacılar için diyetisyenlerin kontrolünde özel yemek hazırladıklarını belirterek, “Bu sene hasta hacılarımıza özel yemekler sunacak bir mutfak kurduk. Onların diyetlerine uygun yemekler hazırlanıyor. Diyetisyenlerimizin hazırladığı menüler çerçevesinde, diyabet, hipertansiyon gibi hastalıklara özel, ara öğünler de dâhil olmak üzere yemek hizmeti sunuyoruz.” şeklinde konuştu.