GazzeHamasDoğu TürkistanSon dakikaZulümTerme HaberTerme AjansenflasyonemeklilikTerörötvdövizakpchpmhp
DOLAR
40,4057
EURO
47,2876
ALTIN
4.413,78
BIST
10.616,18
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Samsun
Hafif Yağmurlu
28°C
Samsun
28°C
Hafif Yağmurlu
Pazar Parçalı Bulutlu
29°C
Pazartesi Parçalı Bulutlu
29°C
Salı Az Bulutlu
29°C
Çarşamba Parçalı Bulutlu
30°C

İnsan eliyle inşa edilen barajlar, Dünyanın dengesini değiştiriyor

İnsan eliyle inşa edilen barajlar, Dünyanın dengesini değiştiriyor
REKLAM ALANI
21.07.2025 08:55
A+
A-

Harvard Üniversitesi’nden jeofizik uzmanı Natasha Valencic ve ekibi, dünya genelinde biriken dev baraj sularının yalnızca deniz seviyesini düşürmekle kalmayıp, aynı zamanda gezegenin manyetik kutbunu da kaydırdığını ortaya koydu.

Araştırmaya göre, yaklaşık 7 bin büyük barajda biriktirilen su, yerkabuğunun dönüş eksenini, yerin iç katmanlarında manyetik alanı üreten merkezden yaklaşık 1 metre saptırdı.

Deniz seviyesi 21 milimetre azaldı

Yüzeydeki bu su kütleleri, okyanuslardan çekildiği için deniz seviyesinde de küresel ölçekte 21 milimetrelik bir düşüşe yol açtı. Bilim insanları, bu durumu “gerçek kutup kayması” (true polar wander) olarak adlandırıyor. Yani gezegenin iç manyetik kutbu sabit kalırken, yerkabuğunun konumu bu kutba göre değişiyor.

Barajlar kutbu doğudan batıya taşıdı

Araştırmaya göre, 1835 ile 1954 yılları arasında Avrupa ve Kuzey Amerika’da yapılan barajlar nedeniyle Kuzey Kutbu yaklaşık 20 santimetre doğuya, Rusya yönüne kaydı. 1954 ile 2011 arasında ise Asya ve Doğu Afrika’daki baraj inşaatları nedeniyle 57 santimetre batıya, Kuzey Amerika’ya doğru hareket etti.

İklim değişikliğiyle birlikte düşünülmeli

Valencic, “Yeni bir buzul çağına girmeyeceğiz ama bu tür kaymaların deniz seviyesi üzerinde önemli etkileri var” diyerek barajların sadece yerel değil, küresel etkiler doğurduğunu vurguladı.

Araştırma, bugüne dek inşa edilen barajların, son yüzyıldaki deniz seviyesi yükselmesinin dörtte birini ,yılda yaklaşık 1.2 milimetre, geride tuttuğunu gösteriyor. Bu, bazı açılardan olumlu görülse de uzmanlar uyarıyor: “Barajların konumu, deniz seviyesinin hangi bölgelerde ne kadar yükseleceğini doğrudan etkiliyor.”

İnsan etkisi her yerde

Uzmanlara göre manyetik kutup kaymaları, atmosferin incelmesi, okyanus sirkülasyonlarının değişmesi ve hatta volkanik hareketlenmeler dahil olmak üzere birçok küresel değişimde insan etkisi göz ardı edilemez boyuta ulaştı.

Söz konusu araştırma, Geophysical Research Letters dergisinde yayımlandı.

REKLAM ALANI
Yorumlar

Bir Cevap Yazın. Yorumlarınızı Önemsiyoruz! Görüşlerinizi bizimle paylaşmaktan çekinmeyin. Yazılarımız hakkında düşünceleriniz, katkılarınız ve sorularınız bizim için değerli. Yorum yaparken lütfen saygılı ve yapıcı bir dil kullanmaya özen gösterin. şiddet ve Argo, hakaret, ırkçı ifadeler ve ayrımcılık içeren yorumlara izin verilmez. Yorum yapmak için Web Sitemizde ya da Facebook hesabınızla kolayca giriş yapabilirsiniz. Unutmayın, burası birlikte konuşabileceğimiz temiz ve güvenli bir alan!

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.