Gazze’deki Filistin Sağlık Bakanlığından yapılan yazılı açıklamada, işgalcilerin Gazze’de devam eden saldırılarında yaşanan can kayıpları ve yaralanmalara ilişkin son bilgiler paylaşıldı.
Son 24 saatte Gazze’deki hastanelere 48 ölü ve 142 yaralının getirildiği kaydedildi.
İşgalcilerin Gazze’de 19 Ocak’ta varılan ateşkesi bozarak 18 Mart’tan bu yana düzenlediği saldırılarda 2 bin 507 Filistinlinin hayatını kaybettiği, 6 bin 711 kişinin de yaralandığı belirtildi.
İşgalcilerin Gazze Şeridi’ne 7 Ekim 2023’ten beri düzenlediği saldırılarda yaşamını yitirenlerin sayısının ise 52 bin 615’e, yaralıların sayısının da 118 bin 752’ye yükseldiği bildirildi.
Gazze Şeridi’nde enkaz altında hâlâ binlerce ölü olduğu belirtiliyor.
İşgalcilerin, Gazze Şeridi’nin farklı bölgelerine saldırılar düzenlemeye devam ediyor.
Kuveyt Özel Sahra Hastanesinden alınan bilgiye göre işgalciler, güneydeki Han Yunus kentinin batısında yer alan, zorla yerinden edilen Filistinlilerin bulunduğu çadırı bombaladı.
Saldırıda bir kız çocuğu hayatını kaybetti, yaralananlar oldu.
Han Yunus’un güneydoğusundaki Fahari beldesi ile orta kesimindeki apartman dairesini hedef alan saldırılarda 1 Filistinli öldü, bir kişi yaralandı.
Avde Ehli Hastanesinden yapılan açıklamaya göre, işgalcilerin Nusayrat Mülteci Kampı’ndaki Sevarha Okulu yakınlarındaki bir eve düzenlediği saldırıda, biri kadın 2 Filistinli yaşamını yitirdi.
Görgü tanıklarından alınan bilgiye göre ise işgalcilerin topçu atışlarıyla Han Yunus’un doğusundaki Abasan Kebira’nın kuzeyinde yer alan bir evi top atışıyla vurdu.
İşgalcilerin topçu atışlarıyla Gazze kentinin doğusunu da hedef aldı. Gazze Şeridi’nin kuzey bölgelerini bombalamaya devam eden işgalci askerleri, Beyt Lahiya beldesinin kuzeyindeki bir robotu patlattı.
UNRWA Sözcüsü Adnan Ebu Hasene, yaptığı yazılı açıklamada, işgalcilerin 2 Mart’tan bu yana hiçbir insani yardımın girişine izin vermediği Gazze’deki açlığın boyutlarına dikkati çekti.
Gazze’de yüz binlerce Filistinlinin iki veya üç günde bir sadece tek öğün yemek yiyebildiğini belirten Ebu Hasene, işgalcilerin uyguladığı açlık politikası nedeniyle 66 binden fazla çocuğun da ciddi boyutlarda yetersiz beslenme sorunu yaşadığını kaydetti.
Ebu Hasene ayrıca UNRWA’nın BM standartlarına uymadığı için işgalcilerin yardım planının bir parçası olmayacağını vurgularken, “İsrail’in sunduğu planın, en az hareketliliğe sahip ve en savunmasız kesimler dahil olmak üzere Gazze’nin büyük bir bölümünün erzaksız kalacağı anlamına geldiği” uyarısında bulundu.
İşgalcilerin Savunma Bakanlığından adı açıklanmayan üst düzey bir yetkili dün yerel basına yaptığı açıklamada, Gazze Şeridi’ne geniş çaplı saldırıların başlamasının ardından yardım ulaştırılması planının uygulanacağını iddia etmişti.
Saldırılarla beraber Gazze’nin güneyine sürülecek Filistinlilere yardım dağıtımları için Refah’ta bir bölgenin belirleneceğini öne süren yetkili, yardım almak isteyen Filistinlilerin işgalci askerlerince “güvenlik taramasından” geçirileceğini söylemişti.
Ateşkes ve esir takası anlaşmasının birinci aşamasının sona ermesinin ardından 2 Mart’ta Gazze Şeridi’ne insani yardım girişlerini durduran işgalciler, bölgede açlıktan çocuk ölümleri dahil büyük bir insani felakete neden oluyor.
Bölgeye su ve elektrik tedarikinin kesilmesi ve sınır kapılarının kapalı tutulması Gazze’deki Filistinlilerin yaşadığı zor şartları daha da derinleştiriyor.
Görgü tanıklarından alınan bilgiye göre, işgalciler, Nablus’un Rafidya Mahallesi’ne baskın düzenledi.
Baskında Filistinli Vail el-Cağub, işgalci askerlerince gözaltına alındı.
İşgalcilerin hapishanelerinde 24 yıl tutulan Cağub, Ocak 2025’te işgalciler ile Hamas arasında varılan ateşkes ve esir takası anlaşması kapsamında serbest bırakılmıştı.
Filistin Esirler Cemiyeti Basın Sorumlusu Emani Serahine, yaptığı açıklamada, esir takası kapsamında serbest kaldıktan sonra işgalcilerin yeniden gözaltına aldığı Filistinlilerin sayısının 9’a çıktığını söyledi.
Serahine, söz konusu 9 Filistinliden 4’ünün hâlâ işgalcilerin hapishanesinde tutulduğunu belirtti.
Esir takası kapsamında serbest kalanların gözaltına alınmasına tepki gösteren Serahine, “işgalcilerin tüm anlaşmaları ihlal ettiğini” vurguladı.
Hamas’tan yapılan yazılı açıklamada, işgalcilerin güvenlik kabinesinin Gazze’ye yönelik saldırıların genişletilmesi planını onaylamasına tepki gösterildi.
İşgalcilerin Başbakanı Binyamin Netanyahu’nun Uluslararası Ceza Mahkemesi tarafından hakkında “yakalama kararı” bulunduğu hatırlatılan açıklamada, işgalcilerin “Gazze’deki sivillere karşı suç işlemek konusunda ısrarcı” olduğu kaydedildi.
Acıklamada, “İşgal (İsrail) hükümetinin Gazze’deki kara operasyonlarını genişletme planlarını onaylaması, Gazze Şeridi’ndeki işgalci esirleri feda etme yönünde açık bir karardır.” ifadelerine yer verildi.
İşgalcilerin güvenlik kabinesi, Gazze’ye yönelik saldırıların genişletilmesi planını 5 Mayıs’ta kabul etmişti.
Söz konusu plan, Gazze’de daha fazla bölgenin işgal edilmesini ve “tampon bölgelerin” genişletilmesini içeriyor.
Planda, ayrıca işgalcilerin işgal ettiği bölgelerden geri çekilmemesi ve Filistinlilerin zorla Gazze’nin güneyine göç ettirilmesi de yer alıyor.
Planın kabul edilmesi sonrası yerel basına konuşan işgalcilerin aşırı sağcı Maliye Bakanı Bezalel Smotrich, Gazze’yi kalıcı olarak işgal edeceklerini söylemişti.
İşgalcilerin basını, ABD Başkanı Donald Trump’ın Orta Doğu’ya bu ay yapacağı ziyaret sona erinceye kadar esir takası anlaşmasına varılmaması halinde ordunun Gazze Şeridi’ne geniş çaplı saldırıları başlatmayı planladığını yazmıştı.