Gazze Şeridi’ne aralıksız ve yoğun saldırılarını sürdüren İşgalcilerin hedefinde, yerinden edilen Filistinliler ve evleri bombalanan siviller vardı.
Sağlık alanındaki kaynaklardan ve görgü tanıklarından edinilen bilgiye göre, işgalciler, 2 kamikaze insansız hava aracıyla (İHA), Gazze kentinin merkezindeki ed-Derec Mahallesi’nde bulunan ve yerinden edilen Filistinlilerin sığındığı Musa bin Nasir Okulu’nu bombaladı.
İşgalci saldırısında 10 Filistinli şehit oldu, büyük bir kısmı kritik durumda çok sayıda kişi de yaralandı.
Gazze Şeridi’nin kuzeyindeki Cibaliya Mülteci Kampı’nda işgalcilerin hedef aldığı “Mukayyed” ailesine ait evde aynı aileden 7 kişi yaşamını yitirdi.
Gazze’nin orta kesimindeki Nusayrat Mülteci Kampı’nda yerinden edilen Filistinlilerin barındığı benzin istasyonunun işgalcilerce hedef alınması sonucu 15 Filistinli öldü, çok sayıda kişi de yaralandı.
İşgalcilerin Gazze’nin orta kesimindeki Deyr el-Belah kentinde “Ebu Semra” ailesine ait evi bombalaması sonucu 13 Filistinli şehit ve yaralananlar oldu.
Gazze’deki hükümetin medya ofisinden yapılan açıklamada, “80 günden fazla süren sıkı abluka ve giderek kötüleşen kıtlık altında, Gazze Şeridi’ne gerçek bir yardımın ulaşmadığını açıkça teyit ediyoruz. İşgalci İsrail, üç aya yakın bir süre boyunca tüm sınır kapılarını kapatmış ve tek bir buğday tanesinin bile girişine izin vermemiştir.” ifadesi kullanıldı.
İşgalcilerin sivilleri hedef alan saldırılarını sürdürdüğü Gazze Şeridi’nde “2,4 milyon kişiye sistematik açlık politikası uyguladığı” vurgulandı.
İşgalcilerin Gazze’ye çocuklar için besin takviyeleri taşıyan 9 yardım kamyonunun girişine izin vereceğini iddia ettiği aktarılan açıklamada, bunun “acil ihtiyaçlar denizinde sadece bir damla olduğu ve temel yaşam gereksinimlerini kapsamadığı” kaydedildi.
Gazze’deki Filistinlilerin ihtiyaç duyduğu günlük 500 yardım ile 50 yakıt tırı olmak üzere işgalcilerin 80 günde 44 bin tırın girişini engellediği bildirildi.
Söz konusu izin verilen yardım tırı sayısının, mevcut ihtiyacın “yüzde 0,02’sini geçmediğine” dikkati çekildi.
Açıklamada, “Bu devam eden insanlık suçundan tamamen işgalci İsrail’i ve uluslararası toplumu sorumlu tutuyoruz.
Sınır kapılarının koşulsuz olarak açılması ve çok geç olmadan insani ihtiyaçların tam karşılanması için acil uluslararası eylem çağrısında bulunuyoruz.” ifadelerine yer verildi.
İşgalci, 2 Mart’ta Gazze Şeridi’ne gıda, insani yardım, yakıt ve tıbbi malzeme girişini durdurmuştu.
İşgalcilere bağlı Filistin Topraklarındaki Hükümet Aktivitelerini Koordinasyon Biriminden (COGAT) 19 Mayıs’ta yapılan açıklamada, işgalcilerin “kıtlık yaşanmaması için temel miktarda gıda geçişine izin vereceğini” duyurmasının ardından 5 yardım tırının Kerem Ebu Salim Sınır Kapısı’ndan giriş yaptığı bildirilmişti.
Birleşmiş Milletler (BM) İnsani İşlerden Sorumlu Genel Sekreter Yardımcısı ve Acil Yardım Koordinatörü Tom Fletcher, de işgalcilerin 11 hafta süren tam abluka uygulamasının ardından Gazze’ye “geçici olarak, sınırlı sayıda” yardım ulaştırılmasına izin verildiğini duyurmuştu.
BM Genel Sekreter Sözcüsü Stephane Dujarric de dünkü basın toplantısında, Gazze’ye temel gıda malzemelerinden oluşan sadece 9 tırın geçişine izin verildiğini ancak bu yardımların az da olsa yarın devam etmesinin beklendiğini söylemişti.
İşgalciler, Gazze Şeridi’nde 19 Ocak’ta yürürlüğe giren ateşkesin ardından 18 Mart sabahı şiddetli saldırılarına yeniden başladı.
İşgalcilerin saldırıları yeniden başlatmasından itibaren çoğunluğu yaşlı, kadın ve çocuk olmak üzere 3 bin 340 Filistinli şehit oldu, 9 bin 357 kişi yaralandı.
İşgalcilerin Gazze Şeridi’ne 7 Ekim 2023’ten bu yana düzenlediği saldırılarda ise yaşamını yitiren Filistinlilerin sayısı 53 bin 475’e, yaralıların sayısı da 121 bin 398’e yükseldi.
İşgalciler, Gazze Şeridi’nde işgali genişletecek ve kalıcı hale getirecek saldırı planını uygulamaya başladı. Başbakan Binyamin Netanyahu, Gazze Şeridi’nin tamamını işgal edeceklerini duyurdu.
Plana göre, işgalciler Gazze Şeridi’ni kalıcı olarak işgal edecek, Filistinliler Gazze’nin güneyindeki “toplama kamplarına” sürülecek. işgalciler burada toplama kamplarında Filistinlilere, “hayatta kalacakları” kadar insani yardım verecek.
İşgalci bakanlar, Gazze Şeridi’nde sağlam kalan her şeyi yıkacaklarını ve Filistinlileri önce güneye, oradan da başka ülkelere sürmeyi planladıklarını dile getirmişti.