DOLAR
38,8520
EURO
43,3708
ALTIN
3.997,10
BIST
9.668,36
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Samsun
Az Bulutlu
22°C
Samsun
22°C
Az Bulutlu
Cumartesi Çok Bulutlu
30°C
Pazar Hafif Yağmurlu
17°C
Pazartesi Az Bulutlu
20°C
Salı Az Bulutlu
20°C

Medreseden Üniversiteye, Nizamiye Medresesi

Medreseden Üniversiteye, Nizamiye Medresesi
REKLAM ALANI
A+
A-

Medreseden Üniversiteye, Nizamiye Medresesi

Nizamiye Medresesi Sultan Alparslan’ın hocası ve veziri Nizamülmülk tarafından kurulmuş, onun adıyla anılmıştır. Medresenin İslam ve dünya tarihi üzerinde önemli tesirleri bulunmaktadır. İslam birliğine önemli katkıları olan bu ilim müessesesi sapkın fikirlerle mücadele etmiş, bunların yayılmasını engellemiştir. Nizamiye Medresesi Osmanlı ve diğer İslam ülkelerindeki medreselerce örnek alınmıştır. Müderrisleri arasında İmam Gazzâlî, Ebû İshâk ve Cüveynî gibi âlimler bulunan medrese; Yusuf Hemedânî gibi tasavvufu ehl-i sünnet çizgisinde yorumlayan sûfî âlimler yetiştirmiştir. Böylelikle Türkistan ve Anadolu’da mana ocaklarının tütmesinde etkili olmuş, buralarda nice evliyanın yetişmesine de vesile olmuştur. Nizamiye Medresesi sadece Türk ve İslam âleminin medrese ve öğretim anlayışını olgunlaştırmakla kalmamış, XI. asırdan sonra başlayan Haçlı seferleriyle birlikte Müslümanlarla ilişkileri artan Hristiyanların Avrupa’da kurulan üniversitelerinin fikrî temellerini de etkilemiştir.


Türk Silahlı Kuvvetleri Mehmetçik Vakfı kuruldu. (1982)


REKLAM ALANI
Yorumlar

Bir Cevap Yazın. Yorumlarınızı Önemsiyoruz! Görüşlerinizi bizimle paylaşmaktan çekinmeyin. Yazılarımız hakkında düşünceleriniz, katkılarınız ve sorularınız bizim için değerli. Yorum yaparken lütfen saygılı ve yapıcı bir dil kullanmaya özen gösterin. şiddet ve Argo, hakaret, ırkçı ifadeler ve ayrımcılık içeren yorumlara izin verilmez. Yorum yapmak için Web Sitemizde ya da Facebook hesabınızla kolayca giriş yapabilirsiniz. Unutmayın, burası birlikte konuşabileceğimiz temiz ve güvenli bir alan!

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.