enflasyonemeklilikötvdövizakpchpmhp
DOLAR
38,5687
EURO
43,6369
ALTIN
4.017,28
BIST
9.167,58
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Samsun
Az Bulutlu
16°C
Samsun
16°C
Az Bulutlu
Cumartesi Az Bulutlu
16°C
Pazar Az Bulutlu
16°C
Pazartesi Az Bulutlu
19°C
Salı Hafif Yağmurlu
24°C

Nisan ve mayıs aylarında iki meteor yağmuru: Türkiye’den nasıl izlenecek?

Nisan ve mayıs aylarında iki meteor yağmuru: Türkiye’den nasıl izlenecek?
REKLAM ALANI
14.04.2025 09:10
0
A+
A-

Lyrid meteor yağmuru, 17 Nisan’da başlayacak ve 26 Nisan’a kadar devam edecek. En yoğun olarak 21-22 Nisan gecelerinde izlenebilecek bu gökyüzü şöleni, özellikle kuzey yarımkürede etkili olacak.

Eta Aquarid meteor yağmuru ise 20 Nisan’da başlayıp 21 Mayıs’a kadar sürecek. 2-3 Mayıs tarihlerinde zirveye ulaşacak olan Eta Aquarid yağmuru, güney yarımkürede daha net gözlemlenebilecek.

Türkiye’den nasıl izlenebilir?

Lyrid yağmuru, Türkiye gibi kuzey yarımkürede yer alan ülkelerde çıplak gözle izlenebilecek. En iyi gözlem zamanı, 21 Nisan akşamı Ay doğmadan önceki saatler olacak.

Bu tarihte Ay, yaklaşık yüzde 40 oranında aydınlık olacak ve bu durum göktaşlarının parlaklığını bir miktar azaltabilir.

Ancak açık ve karanlık bir alanda, şehir ışıklarından uzakta bulunmak gözlemi kolaylaştıracak. Ay ışığının etkisinin az olduğu saatlerde, saatte 10 ila 15 meteor görmek mümkün olabilir.

Eta Aquarid yağmuru ise Türkiye’den sınırlı sayıda gözlemlenebilecek. Güney ufkuna yakın konumda yer alan meteorlar, özellikle sabaha karşı saatlerde daha iyi görülebilir.

Türkiye’de bu yağmurdan saatte 10 ila 20 kadar meteor gözlemlenebilir.

Özel ekipman gerekmiyor

Meteor yağmurlarını izlemek için teleskop ya da dürbün gibi özel bir ekipmana ihtiyaç yok. Gökyüzünü net görebileceğiniz açık bir alan, rahat bir yer ve biraz sabır yeterli.

Bu doğa olayı, Dünya’nın Güneş çevresindeki yörüngesi sırasında, kuyruklu yıldızlar ya da asteroitler tarafından bırakılmış parçacık bulutlarının içinden geçmesiyle meydana geliyor.

Bu parçacıklar atmosferle temas ettiklerinde yanarak gökyüzünde kısa süreli izler bırakıyor.

Lyrid yağmuru, Güneş etrafındaki turunu yaklaşık 422 yılda tamamlayan C/1861 G1 (Thatcher) kuyruklu yıldızından geriye kalan parçacıklardan oluşuyor.

Eta Aquarid yağmuru ise 76 yılda bir görülen ünlü Halley Kuyruklu Yıldızı’nın kalıntılarından meydana geliyor.

Uluslararası Meteor Organizasyonu’nun 2025 meteor yağmuru takvimi ve bölgesel gözlem saatleri için “Time and Date” internet sitesinden detaylı bilgi alınabiliyor.

REKLAM ALANI
Yorumlar

Bir Cevap YazınYorumlarınızı Önemsiyoruz! Görüşlerinizi bizimle paylaşmaktan çekinmeyin. Yazılarımız hakkında düşünceleriniz, katkılarınız ve sorularınız bizim için değerli. Yorum yaparken lütfen saygılı ve yapıcı bir dil kullanmaya özen gösterin. şiddet ve Argo, hakaret, ırkçı ifadeler ve ayrımcılık içeren yorumlara izin verilmez. Yorum yapmak için Web Sitemizde ya da Facebook hesabınızla kolayca giriş yapabilirsiniz. Unutmayın, burası birlikte konuşabileceğimiz temiz ve güvenli bir alan!

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.