enflasyonemeklilikötvdövizakpchpmhp
DOLAR
38,5687
EURO
43,6369
ALTIN
4.017,28
BIST
9.167,58
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Samsun
Az Bulutlu
16°C
Samsun
16°C
Az Bulutlu
Cumartesi Az Bulutlu
16°C
Pazar Az Bulutlu
16°C
Pazartesi Az Bulutlu
19°C
Salı Hafif Yağmurlu
24°C

Reflü hastaları Ramazan’da neye dikkat etmeli?

Reflü hastaları Ramazan’da neye dikkat etmeli?
REKLAM ALANI
04.03.2025
0
A+
A-

Değişen yeme düzeni, mide asidinin artmasına ve reflü semptomlarının şiddetlenmesine yol açabilir. Bu nedenle, Ramazan ayında reflü hastalarının dikkatli olması gerekiyor. İftar ve sahur saatlerinde tercih edilecek gıdalar, yemek alışkanlıkları ve doğru beslenme, reflü semptomlarının kontrol altına alınmasında belirleyici rol oynar. 

Peki, reflüsü olanlar iftar ve sahurda nasıl beslenmeli? Yenimahalle Eğitim ve Araştırma Hastanesi Diyetisyen Ezelnur Kılıç, TRT Haber’e anlattı.

“Ramazan ayında reflü hastalarının beslenmesine özellikle dikkat etmesi gerekir, çünkü uzun süre aç kalmak, iftarda hızlı ve ağır yemek yemek mide asidini artırarak reflü şikayetlerini kötüleştirebilir.”

Yenimahalle Eğitim ve Araştırma Hastanesi Diyetisyen Ezelnur Kılıç

Reflü hastaları nasıl beslenmeli?

Yenimahalle Eğitim ve Araştırma Hastanesi Diyetisyen Ezelnur Kılıç, iftardan sonra belirli aralıklarla az yemek yenmesini söylüyor.

“Öncelikle iftarda çorba, iftariyelik gibi bir kısım oluşturup bunları tükettikten sonra 15-20 dakika beklenmeli. 15-20 dakika geçtikten sonra ana yemek ve yemeğin devamını sağlayıp ortalama 1 saatlik bir iftar yapılmalı. Sahurda da yemek yedikten sonra en az bir saat ayakta kalınmalı.”

Reflü hastalarına öneriler

Ezelnur Kılıç, reflüyü önlemek için iftar ve sahurda hafif yiyecekler tercih edilmesi, bol su tüketilmesi öneriyor.

“Protein ve lif içeren yiyecekler tüketilmeli, yağlı ve baharatlı yiyeceklerden kaçınılmalı, gazlı içecekler ve asitli meyvelerden uzak durulmalı, süt ve süt ürünleri dikkatli tüketilmeli, bol su içilmeli, yavaş yenilmeli ve az porsiyon tüketilmeli.”

Mide koruyucu ilaçların ise doktor kontrolünde kullanılması gerekiyor.

Kılıç, ayrıca iftar ve sahurdan hemen sonra uyumanın reflüye davetiye çıkardığını da söylüyor, “İftardan ve sahurdan hemen sonra yatmayın, en az 2-3 saat dik pozisyonda kalmaya çalışın.” diyor.

REKLAM ALANI
Yorumlar

Bir Cevap YazınYorumlarınızı Önemsiyoruz! Görüşlerinizi bizimle paylaşmaktan çekinmeyin. Yazılarımız hakkında düşünceleriniz, katkılarınız ve sorularınız bizim için değerli. Yorum yaparken lütfen saygılı ve yapıcı bir dil kullanmaya özen gösterin. şiddet ve Argo, hakaret, ırkçı ifadeler ve ayrımcılık içeren yorumlara izin verilmez. Yorum yapmak için Web Sitemizde ya da Facebook hesabınızla kolayca giriş yapabilirsiniz. Unutmayın, burası birlikte konuşabileceğimiz temiz ve güvenli bir alan!

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.