GazzeHamasDoğu TürkistanSon dakikaZulümTerme HaberTerme AjansenflasyonemeklilikTerörötvdövizakpchpmhp
DOLAR
42,6945
EURO
50,1592
ALTIN
5.898,49
BIST
11.311,31
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Samsun
Az Bulutlu
14°C
Samsun
14°C
Az Bulutlu
Cumartesi Hafif Yağmurlu
14°C
Pazar Az Bulutlu
11°C
Pazartesi Hafif Yağmurlu
12°C
Salı Yağmurlu
8°C

Türbedarlık geleneği tuz ikramıyla devam ediyor

Türbedarlık geleneği tuz ikramıyla devam ediyor
REKLAM ALANI
14.12.2025 07:28
A+
A-

Asıl adının “Yusuf Bin İzzeddin” olduğu bilinen Mevlevi aşçısının Selçuklu mimarisiyle inşa edilen türbesini, ağırlıklı Şeb-i Arus dönemlerinde olmak üzere her yıl binlerce kişi ziyaret ediyor.

Ateşbaz-ı Veli’nin 1285’te vefatının ardından Merkez Meram ilçesinde yapılan türbenin bakımı yüzyıllardır aynı ailenin temsilcileri tarafından üstleniliyor.

Hazreti Mevlana’nın Ateşbaz-ı Veli için yaptığı duayı bilen vatandaşların getirdiği “tuz” yine ziyaretçilere ikram ediliyor.

Türbedarlık geleneği "tuz" ikramıyla devam ediyor

“Niyet paylaşmaktır”

Türbenin bakımını üstlenenlerden Hüseyin Bekleyiciler, türbedarlık geleneğinin resmi kayıtlarda yazılandan çok daha uzun olabileceğini söyledi.

Annesi ve ablasından sonra bayrağı devraldığını anlatan Bekleyiciler, “Türbedarlık nasip işidir. Çekirdekten öğrendiğimiz için severek buraya hizmet ediyoruz. Buradaki evde doğdum, burada büyüdüm ve yine türbeye hizmet ediyorum. Genel bakımı, temizliği ve her türlü işlerini yapıyoruz. Gelen misafirlerimize Ateşbaz-ı Veli hakkında bilgi veriyoruz. Ziyaretçilere türbede bulunan tuzdan da ikram ediyoruz.” dedi.

Türbedarlık geleneği "tuz" ikramıyla devam ediyor

Bekleyiciler, Mevlana’nın Ateşbaz-ı Veli’ye dua ettiğini belirterek, şöyle konuştu:

“Mevlana ‘Hay Ateşbazım hay, bugünkü yemekler odun ateşiyle pişmemiş, aşk ateşiyle pişmiş” der ve o günden sonra adı Ateşbaz olarak bilinir. Ateşbaz kendisine verilen bir makam adıdır. Çünkü Mevlevilikte Ateşbaz makamı en üst makamdır. Ateşe basan, ateşle oynayan anlamındadır. Orada Mevlana Hazretleri Ateşbaz dedemiz için dua eder. ‘Senin tuzundan alan huzur bulsun, ziyaret edenlerin derdi şifa bulsun, aşları artsın eksilmesin, taşsın dökülmesin’ diye dua eder. O dua üzerine de Ateşbaz-ı Veli dedemiz ‘Bir kazan yemekte, bir çimdik tuzum olsun’ der. O yüzden bilen misafirler buradan bir kaşık tuz alır, onu evdeki tuzuyla çoğaltıp, yemeklerinde kullanır.”

Önemli olan şeyin tuz değil, niyet olduğunu vurgulayan Bekleyiciler, şunları kaydetti:

“Her şey Rabb’imdendir. Amaç bu mübareklerin duasını almaktır. İnşallah bizler onu alanlardan oluruz. Tuzu bilenler getirir, bilmeyenler götürür. Buradaki kural odur. Çünkü buradaki niyet paylaşmaktır. Sizin getirdiğiniz tuzu başkası götürecek. Böylelikle hem hayır işlemiş olacaksınız hem de hayra katkıda bulunmuş olacaksınız. Türbedarlık makamı artık olmasa da biz aynı edeple yetiştik ve Allah rızası için hizmet ediyoruz.”

REKLAM ALANI
Yorumlar

Bir Cevap Yazın. Yorumlarınızı Önemsiyoruz! Görüşlerinizi bizimle paylaşmaktan çekinmeyin. Yazılarımız hakkında düşünceleriniz, katkılarınız ve sorularınız bizim için değerli. Yorum yaparken lütfen saygılı ve yapıcı bir dil kullanmaya özen gösterin. şiddet ve Argo, hakaret, ırkçı ifadeler ve ayrımcılık içeren yorumlara izin verilmez. Yorum yapmak için Web Sitemizde ya da Facebook hesabınızla kolayca giriş yapabilirsiniz. Unutmayın, burası birlikte konuşabileceğimiz temiz ve güvenli bir alan!

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.