GazzeHamasDoğu TürkistanSon dakikaZulümTerme HaberTerme AjansenflasyonemeklilikTerörötvdövizakpchpmhp
DOLAR
39,0974
EURO
44,2920
ALTIN
4.133,18
BIST
9.177,70
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Samsun
Az Bulutlu
22°C
Samsun
22°C
Az Bulutlu
Perşembe Az Bulutlu
22°C
Cuma Çok Bulutlu
21°C
Cumartesi Çok Bulutlu
20°C
Pazar Hafif Yağmurlu
19°C

Türkiye savunma sanayii teknolojilerini benimsedi

Türkiye savunma sanayii teknolojilerini benimsedi
REKLAM ALANI
27.05.2025 11:06
A+
A-

SETA araştırmacısı ve Azerbaycan Hazar Üniversitesi Öğretim Üyesi Gloria Shkurti, SETA’nın hazırladığı “2025 Techpulse Türkiye” (Türkiye Teknoloji Nabzı 2025) raporuna dair değerlendirmelerde bulundu.

Türkiye’nin teknoloji ekosistemi söz konusu olduğunda genel bir iyimserlik görüldüğüne dikkati çeken Shkurti, bu iyimserliğin özellikle savunma sanayisinde kendini gösterdiğini belirtti. Shkurti, raporda 2024 yılını analiz ettiklerini anlatarak ilk Türk astronotun uzaya gitmesinin büyük bir gelişme olduğunun altını çizdi.

Shkurti, “Bizim uzay rekabetinin bir parçası olmamız gerçekten çok önemli. Diğer taraftan Togg’un yola çıkması teknoloji ekosistemini fazlasıyla olumlu bir şekilde etkiliyor. Sahada gördüğümüz gelişmelerimizin haricinde devletin halihazırdaki projeleri ve vizyonu da çok fazla olumlu katkı yapıyor. Bu projeler arasından en önemlisi HIT- 30 programıydı. Bu programda yarı iletkenler, uzay ve yapay zeka gibi farklı teknolojilere teşvik verilmesi söz konusu. Bütün bunları değerlendirdiğimizde Milli Teknoloji Hamlesi, sahadaki gelişmeler ve aynı zamanda teşviklerle beraber çok iyimser bir tabloyla karşı karşıyayız” şeklinde konuştu.

“Türkiye kendi yapay zekasını geliştiriyor”

Shkurti, dünyada en büyük teknolojik gelişimlerin şu anda Çin ve Amerika’nın rekabetinin sonucunda ortaya çıktığına değinerek, iki ülkenin rekabetinin de daha çok yapay zeka üzerinden ilerlediğine değindi.

Türkiye’nin de yapay zeka ve büyük dil modelleri konusunda atılımlar yaptığına işaret eden Shkurti, “Amerika’dan OpenAI ve Çin’den Deepseek bu konuda rekabet ediyor. Türkiye de bu konuda kendi yolunu çizmeye çalışıyor. Örneğin T3 Vakfı T3 Ai’LE büyük dil modelini geliştiriyor. Diğer taraftan da Roketsan ve Aselsan gibi şirketlerimiz de aynı zamanda büyük dil modellerini geliştirerek kendi kurumları içinde kullanmaya devam ediyor. O yüzden bu konuda Türkiye’nin uluslararası konjonktürle aynı yolda ilerlediğini söyleyebiliriz.” diye konuştu.

Shkurti, Türkiye’nin bu anlamdaki yatırımlarının kendi güvenliği için olduğuna işaret ederek, Türk dünyası, Balkan ülkeleri, Afrika ülkeleri ve körfez ülkeleriyle teknoloji alanında potansiyel ortaklıklar kurulabileceğinin altını çizdi.

“Türk halkı savunma sanayisindeki teknolojileri daha çok benimsedi”

Shkurti, teknolojinin hızla ilerlemesi sebebiyle insanların bunu takip etmesinin çok zor olduğunu belirterek, “Türk halkı savunma sanayisindeki teknolojileri daha çok benimsedi. Orada sadece teknoloji üzerinde bir gelişme yok, psikolojik bir gelişme de var. Türk halkına ‘Siz bu teknolojileri yapamazsınız’ deniyordu. Ama TEKNOFEST tam tersini gösterdi bize. Hükümetin vizyonu ile insanların inancı birleştiği zaman neler yapılabileceği görülmüş oldu.” dedi.

Savunma sanayisindeki gelişmelerden sonra bir diğer önemli alanın sağlık teknolojikleri olduğuna değinen Shkurti, Türkiye’nin sağlık alanında elinde çok fazla veri olduğunu söyledi.

Shkurti, sağlıktan sonra uluslararası rekabette uzay teknolojilerine çok daha fazla odaklanılması gerektiğini anlatarak, “Yakın zamanda savaşın uzay üzerinde yoğunlaşacağını göreceğiz. Bunu da hem Amerika’nın hem de Çin’in politikalarında da görüyoruz. Çin şu an asimetrik savaş üzerine odaklanıyor. Birebir savaşa girmeyi düşünmüyor. Uydu üzerinden savaşa girmeyi planlıyor. Kullandığımız dronelerin çoğu uydu üzerinde sinyal aldığı için o sinyaller bozulursa drone çalışmıyor. O yüzden de hem yapay zeka hem uzay teknolojilerinin geleceğin savaşı olacağını düşünüyoruz.” değerlendirmesinde bulundu.

REKLAM ALANI
Yorumlar

Bir Cevap Yazın. Yorumlarınızı Önemsiyoruz! Görüşlerinizi bizimle paylaşmaktan çekinmeyin. Yazılarımız hakkında düşünceleriniz, katkılarınız ve sorularınız bizim için değerli. Yorum yaparken lütfen saygılı ve yapıcı bir dil kullanmaya özen gösterin. şiddet ve Argo, hakaret, ırkçı ifadeler ve ayrımcılık içeren yorumlara izin verilmez. Yorum yapmak için Web Sitemizde ya da Facebook hesabınızla kolayca giriş yapabilirsiniz. Unutmayın, burası birlikte konuşabileceğimiz temiz ve güvenli bir alan!

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.