DOLAR
38,8054
EURO
43,4342
ALTIN
3.995,80
BIST
9.594,87
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Samsun
Çok Bulutlu
22°C
Samsun
22°C
Çok Bulutlu
Cumartesi Az Bulutlu
31°C
Pazar Hafif Yağmurlu
17°C
Pazartesi Az Bulutlu
20°C
Salı Parçalı Bulutlu
22°C

Venüsün yüzeyinin altında hareketlilik olabilir

Venüsün yüzeyinin altında hareketlilik olabilir
REKLAM ALANI
16.05.2025 06:44
0
A+
A-

Yeni araştırmalar, Venüs yüzeyindeki neredeyse dairesel yapılar olan “koronaların” aktif tektonik süreçlerin işareti olabileceğini ortaya koydu. Araştırmada kullanılan veriler, NASA’nın 1990’lı yıllarda gerçekleştirdiği Magellan misyonuna ait.

Dünya’daki tektonik levhalar gibi bir yapıya sahip olmayan Venüs’te, yine de yüzey altındaki erimiş materyalin kabuğa baskı yaparak yüzeyi şekillendirdiği düşünülüyor.

Koronalar, gezegenin mantosundan yükselen sıcak materyalin kabuğa baskı yapması sonucu oluşan, onlarca ila yüzlerce kilometre çapında dairesel yapılardan oluşuyor. Yüzeyde yüzlerce korona bulunduğu biliniyor.

Yeni veriler Dünya’nın erken dönemine ışık tutabilir

Araştırmanın başyazarı ve NASA Goddard Uzay Uçuş Merkezi’nden Gael Cascioli, “Koronalar günümüzde Dünya’da görülmüyor ancak Dünya’nın erken dönemlerinde, tektonik levhalar oluşmadan önce var olmuş olabilirler,” dedi.

Bilim insanları, Magellan verilerini detaylı modellerle karşılaştırdı. Çalışmada incelenen 75 koronadan 52’sinin altında, yüzeyi etkileyen sıcak manto materyali bulunduğu tespit edildi.

NASA’nın en erken 2031’de başlatacağı yeni VERITAS misyonuyla Venüs’ün yerçekimi ve topografik yapısına dair daha güncel veriler elde edilmesi bekleniyor.

Çalışmanın sonuçları, Science Advances dergisinde yayımlandı.

REKLAM ALANI
Yorumlar

Bir Cevap Yazın. Yorumlarınızı Önemsiyoruz! Görüşlerinizi bizimle paylaşmaktan çekinmeyin. Yazılarımız hakkında düşünceleriniz, katkılarınız ve sorularınız bizim için değerli. Yorum yaparken lütfen saygılı ve yapıcı bir dil kullanmaya özen gösterin. şiddet ve Argo, hakaret, ırkçı ifadeler ve ayrımcılık içeren yorumlara izin verilmez. Yorum yapmak için Web Sitemizde ya da Facebook hesabınızla kolayca giriş yapabilirsiniz. Unutmayın, burası birlikte konuşabileceğimiz temiz ve güvenli bir alan!

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.