GazzeHamasDoğu TürkistanSon dakikaZulümTerme HaberTerme AjansenflasyonemeklilikTerörötvdövizakpchpmhp
DOLAR
40,3912
EURO
47,0429
ALTIN
4.349,99
BIST
10.366,16
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Samsun
Az Bulutlu
30°C
Samsun
30°C
Az Bulutlu
Cumartesi Çok Bulutlu
29°C
Pazar Açık
29°C
Pazartesi Az Bulutlu
28°C
Salı Parçalı Bulutlu
30°C

Vücudumuz ölüm anında kaybolan soluk bir ışık yayıyor olabilir

Vücudumuz ölüm anında kaybolan soluk bir ışık yayıyor olabilir
REKLAM ALANI
13.05.2025 09:30
A+
A-

Calgary Üniversitesi ile Kanada Ulusal Araştırma Konseyi’nden bilim insanlarının yürüttüğü çalışmada, fareler ve bazı bitki türleri kullanıldı. Araştırma sonucunda, canlı organizmalardan yayılan bu soluk ışığın ölümle birlikte kaybolduğu gözlemlendi.

Canlı organizmalar zayıf bir ışıkla parlıyor

Araştırmayı yürüten fizikçi Vahid Salari ve ekibi, hem hayvanlarda hem de bitkilerde, yaşam sona erdiğinde gözle görülür düzeyde zayıf bir ışık salınımının durduğunu tespit etti. Çalışmada, “ultra zayıf foton emisyonu” (UPE) olarak bilinen bu ışığın, organizmalar yaşarken var olduğu ancak ölümle birlikte kaybolduğu belirtildi.

Bilimsel çevrelerde zaman zaman tartışmalı bir konu olan biyofoton salınımı, geçmişte doğaüstü iddialarla ilişkilendirilmişti. Ancak bu araştırma, konuyu bilimsel temellere oturtarak yeni bir bakış açısı sunuyor.

Vücudumuz ölüm anında kaybolan soluk bir ışık yayıyor olabilir

Isı değil, stres kaynaklı ışık

Bilim insanları, bu zayıf ışığın kaynağının vücuttaki stres durumunda artan reaktif oksijen türleri olabileceğini ifade ediyor. Vücut ısısı gibi dış etkenlerin ölçümü etkilemesini önlemek amacıyla, fareler ölüm sonrasında da vücut sıcaklığında tutuldu.

Deneyde, dört fare, canlıyken karanlık bir kutuda görüntülendi. Ardından ötenazi uygulanarak aynı koşullarda yeniden görüntülendi. Ölümden sonra yayılan foton miktarının belirgin şekilde azaldığı tespit edildi.

Benzer bir uygulama Arabidopsis thaliana (fare kulağı teresi) ve Heptapleurum arboricola (cüce şemsiye ağacı) bitkileri üzerinde de yapıldı. Fiziksel hasar ve kimyasal uygulamalarla strese sokulan bitkilerin de parlaklığında artış gözlemlendi.

Vücudumuz ölüm anında kaybolan soluk bir ışık yayıyor olabilir

Hücrelerin ışığı sağlık hakkında ipucu verebilir

Araştırmacılar, bu ışık salınımının gelecekte canlı organizmaların stres düzeyini belirlemede kullanılabileceğini belirtiyor. Bu sayede, hem insanlar hem de hayvanlarda sağlık durumu invaziv olmayan yöntemlerle izlenebilir.

Çalışmanın sonuçları, The Journal of Physical Chemistry Letters adlı dergide yayımlandı. Bilim dünyası için yeni ufuklar açan bu buluş, canlı organizmaların bugüne dek fark edilmeyen bir yönünü gün yüzüne çıkarıyor.

REKLAM ALANI
Yorumlar

Bir Cevap Yazın. Yorumlarınızı Önemsiyoruz! Görüşlerinizi bizimle paylaşmaktan çekinmeyin. Yazılarımız hakkında düşünceleriniz, katkılarınız ve sorularınız bizim için değerli. Yorum yaparken lütfen saygılı ve yapıcı bir dil kullanmaya özen gösterin. şiddet ve Argo, hakaret, ırkçı ifadeler ve ayrımcılık içeren yorumlara izin verilmez. Yorum yapmak için Web Sitemizde ya da Facebook hesabınızla kolayca giriş yapabilirsiniz. Unutmayın, burası birlikte konuşabileceğimiz temiz ve güvenli bir alan!

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.