GazzeHamasDoğu TürkistanSon dakikaZulümTerme HaberTerme AjansenflasyonemeklilikTerörötvdövizakpchpmhp
DOLAR
42,0498
EURO
48,5516
ALTIN
5.437,00
BIST
10.941,45
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Samsun
Az Bulutlu
23°C
Samsun
23°C
Az Bulutlu
Cumartesi Açık
20°C
Pazar Açık
18°C
Pazartesi Az Bulutlu
19°C
Salı Az Bulutlu
20°C

Yeni araştırma: Beyne en çok zarar veren abur cuburlar sıralandı

Yeni araştırma: Beyne en çok zarar veren abur cuburlar sıralandı
REKLAM ALANI
31.10.2025 06:48
A+
A-

Bilim insanları, bu iki gıda grubundan her gün bir porsiyon fazladan tüketen kişilerin, bunama ve Alzheimer gibi bilişsel bozukluklar geliştirme riskinin anlamlı şekilde yükseldiğini buldu.

2014–2020 yılları arasında yürütülen çalışmada, 55 yaş ve üzerindeki 4 bin 750 ABD’li katılımcı incelendi. Katılımcıların her iki yılda bir bilişsel testleri yapıldı.

Sonuçta bin 363 kişi bilişsel bozulma yaşadı.

Her gün fazladan bir porsiyon aşırı işlenmiş et tüketenlerde risk yüzde 17 arttı.

Her gün fazladan bir porsiyon şekerli içecek (kola, buzlu çay, meyve aromalı içecekler vb.) tüketenlerde risk yüzde 6 arttı.

Diğer işlenmiş gıdalar aynı etkiyi göstermedi

Araştırma, sürpriz bir bulguya da işaret ediyor: Toplam ultra işlenmiş gıda (UPF) tüketimi ile bilişsel bozulma arasında doğrudan bir ilişki bulunmadı. Ekmek, tatlı, atıştırmalık, süt ürünleri veya hazır yemek gibi diğer UPF türleri risk artışıyla bağlantılı görülmedi.

“Azaltmak mümkün, yeter ki ölçülü olun”

Virginia Tech’ten insan beslenmesi profesörü Brenda Davy, sonuçların umut verici bir mesaj taşıdığını söyledi:

“Değiştirilebilecek şeyler var. Önemli olan ölçülülük, mantıklı ve dengeli seçimler yapmak.”

Araştırmacılar, aşırı işlenmiş ürünleri azaltmanın en etkili yolunun evde yemek pişirme alışkanlıklarını artırmak olduğunu vurguladı. Virginia Tech’ten Ben Katz, “Bir diyeti uygulamak başka, o diyeti pişirebilecek becerilere sahip olmak bambaşka bir şey” dedi.

REKLAM ALANI
Yorumlar

Bir Cevap Yazın. Yorumlarınızı Önemsiyoruz! Görüşlerinizi bizimle paylaşmaktan çekinmeyin. Yazılarımız hakkında düşünceleriniz, katkılarınız ve sorularınız bizim için değerli. Yorum yaparken lütfen saygılı ve yapıcı bir dil kullanmaya özen gösterin. şiddet ve Argo, hakaret, ırkçı ifadeler ve ayrımcılık içeren yorumlara izin verilmez. Yorum yapmak için Web Sitemizde ya da Facebook hesabınızla kolayca giriş yapabilirsiniz. Unutmayın, burası birlikte konuşabileceğimiz temiz ve güvenli bir alan!

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.