Fetva ve İrşat Koordinatörü İbrahim Yılmaz, Diyanet Haber’e yaptığı açıklamalarda Mekke’de yürütülen çalışmalar hakkında bilgi verdi.
Fetva ve irşat hizmetlerinde hac ibadetinin bilinçlendirme yönünü ön planda tuttuklarını ifade eden Yılmaz, bu bakımdan fetva ve irşat biriminin son derece önemli rol üstlendiğini söyledi.
Fetva ve irşat hizmetlerinin bir birinden farkını açıklayan Yılmaz, fetva biriminin fıkhi meseleleri çözümlemeye odaklandığını, irşat biriminin ise ibadetleri bilinçli ve anlamlı hale getirmeyi amaçladığını belirtti.
Yılmaz, ibadetlerin tüm yönleriyle kavranabilmesi için çeşitli programlar düzenlendiğini aktararak, “Söz gelimi, tavaf yaptığımız zamanda tavafın tarihi, neden yapıldığı, say yaptığınız zamanda, say ile alakalı olarak onun tarihi daha bilinçli bir şekilde yapılabilmesi; Arafat vakfesiyle alakalı olarak Arafat’ın anlamının ne olduğu, hacılarımızın orayı nasıl yaşaması gerektiği; cemaratla alakalı olarak şeytan taşlamanın niçin, nereden geldiğini bilmeleri ve bu ruhla, bu anlayışla, bu güzel ibadetleri yerine getirmeleri için onlara, biraz da hikmet nazarıyla, anlam boyutuyla bilgileri aktarma meselesini de irşat faaliyetleri içerisinde değerlendiriyoruz.” dedi.
Her kafilede irşat programlarının yapıldığını ifade eden Yılmaz, bu faaliyetlerin sadece fetva-irşat görevlileriyle sınırlı olmadığını, tüm kafile başkanları ve görevlilerle birlikte bir bütünlük içinde yürütüldüğünü söyledi.
Yılmaz, hac ibadetine dair eğitim konularının belirlenirken sahada karşılaşılan ihtiyaçların da dikkate alındığını belirterek, “Hac ibadeti başta olmak üzere, namaz ibadetimiz ve benzeri hassas konularla ilgili bilinçlendirme faaliyetini yapıyoruz. Hacımızın şu mübarek toprakları en iyi şekilde ihya edebilmesi için ihtiyaç duymuş olduğu konular neyse, onları tespit edip bizzat ihtiyaca mahsus konular üzerinde bütün irşat üyelerimizle beraber durmaya özen gösteriyoruz.” değerlendirmesinde bulundu.
Mekke’de 7/24 esasına göre çalışan bir fetva hizmeti bulunduğunu belirten Yılmaz, sistemin işleyişine dair şu bilgileri verdi:
“Fetva bölümümüzde toplamda 8 arkadaşımızla bu işi yürütmeye gayret ediyoruz. 3 tane bayan fetva görevlimiz var. 7/24 saat esasına dayalı olarak fetva nöbetlerimiz devam ediyor.
Gecenin kaçı olursa olsun, gelen telefonlar mutlaka yanıtlanıyor veya bireysel müracaatlar bu manada yanıtlanıyor. Erkek bölümümüzde de aynı şekilde 4 tane hocamızla faaliyetlerimizi yürütüyoruz. Fetvaya ait olan telefonlar kafilelere bildirilmiş. Hacılarımız tarafından da malum. Hocalarımız herhangi bir sıkıntı yaşadıkları takdirde hemen o telefonu arayarak muhatap bulabiliyorlar.” diye konuştu.
Yılmaz, Fetva ekibinde görevli hocaların Din İşleri Yüksek Kurulu Üye ve Uzmanlarından oluştuğunu kaydetti.
Yılmaz, Kur’an-ı Kerim’i öğrenmek isteyen hacılar için de hazırlık yapıldığının altını çizerek, “Birimimizde gerek elifba olarak gerek Kur’an-ı Kerim olarak gerekli hazırlığımızla beraber geldik. Bir kafilede bir hacımız dahi olsa, Kur’an öğrenme muradı var ise biz buradan gerekli materyal desteğini sağlıyoruz. Hocalarımız da bizzat kafilesinde bu şekilde bir eğitim ihtiyacı olan veya isteği olan kişilerin eğitimini vermeye çalışıyorlar.” şeklinde konuştu.
Son olarak Yılmaz, hac ibadetinin bir milat olması gerektiğini dile getirerek sözlerini şöyle tamamladı:
“Bu mübarek mekanlarda bulunan bütün duyufurrahmanın haccını tebrik ediyorum. Cenab-ı Hak inşallah makbul bir hacla cümlemizi taltif eylesin. Hani Peygamberimizin müjdesi var ya: “Makbul bir haccın karşılığı, anadan doğduğumuz ilk günkü gibi tertemiz olmaktır.”
İnşallah Rabbimiz her birimize anamızdan doğduğumuz gibi tertemiz olabilmeyi, arınabilmeyi nasip eylesin.”