DOLAR
38,8054
EURO
43,4342
ALTIN
3.995,80
BIST
9.594,87
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Samsun
Çok Bulutlu
22°C
Samsun
22°C
Çok Bulutlu
Cumartesi Az Bulutlu
31°C
Pazar Hafif Yağmurlu
17°C
Pazartesi Az Bulutlu
20°C
Salı Parçalı Bulutlu
22°C

Evren düşündüğümüzden çok daha hızlı ölüyor olabilir

Evren düşündüğümüzden çok daha hızlı ölüyor olabilir
REKLAM ALANI
16.05.2025 06:45
0
A+
A-

Araştırmaya göre, evrenin tamamen yok olması için gereken süre yaklaşık olarak 10⁷⁸ yıl. Bu süre, bir önceki tahmin olan 10¹¹⁰⁰ yıla kıyasla oldukça kısa.

Çalışma, evrendeki en uzun ömürlü gök cisimleri olan beyaz cüce yıldızların tamamen çürümesiyle evrenin sona ereceğini öngörüyor.

Hawking ışımasına benzer bir süreç

Araştırma, 2023 yılında yayımlanan ve kara deliklerin yanı sıra diğer gök cisimlerinin de “buharlaşarak” yok olabileceğini gösteren bir çalışmanın devamı niteliğinde. Bu süreç, ilk kez fizikçi Stephen Hawking tarafından 1975 yılında ortaya atılan “Hawking radyasyonu” teorisine dayanıyor.

Söz konusu teoriye göre, bir kara deliğin kenarında oluşan parçacıklardan biri içeri çekilirken, diğeri dışarı kaçarak kütle kaybına yol açıyor. Bu süreç zamanla kara deliğin tamamen yok olmasına neden oluyor.

Yeni çalışmada, yoğunluğu yüksek gök cisimlerinin yok olma süresine dair hesaplamalar yapıldı. Buna göre nötron yıldızları ve yıldızsal kara deliklerin buharlaşması yaklaşık 10⁶⁷ yıl alırken, Ay ya da bir insan vücudu gibi daha az yoğun nesnelerin bu süreci 10⁹⁰ yılda tamamlayacağı tahmin ediliyor.

Ancak araştırmacılar, bu nesnelerin bu kadar uzun süre varlıklarını sürdüremeyeceğini ve daha erken bir tarihte yok olabileceklerini de belirtti.

Araştırmanın bulguları, Journal of Cosmology and Astroparticle Physics dergisinde yayımlandı.

REKLAM ALANI
Yorumlar

Bir Cevap Yazın. Yorumlarınızı Önemsiyoruz! Görüşlerinizi bizimle paylaşmaktan çekinmeyin. Yazılarımız hakkında düşünceleriniz, katkılarınız ve sorularınız bizim için değerli. Yorum yaparken lütfen saygılı ve yapıcı bir dil kullanmaya özen gösterin. şiddet ve Argo, hakaret, ırkçı ifadeler ve ayrımcılık içeren yorumlara izin verilmez. Yorum yapmak için Web Sitemizde ya da Facebook hesabınızla kolayca giriş yapabilirsiniz. Unutmayın, burası birlikte konuşabileceğimiz temiz ve güvenli bir alan!

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.